Leraren zijn oud en wijs genoeg om zelf te bepalen aan welke activiteiten zij meedoen in het kader van de herregistratie in het Lerarenregister en of zij daarbij gebruikmaken van specifieke aanbiedingen. Staatssecretaris Sander Dekker van OCW laat in antwoord op Kamervragen weten dat hij daar niet over gaat.

SP’er Peter Kwint had vragen gesteld over de volgens hem commerciële insteek van het professionaliseringsevent Leraren maken het verschil op 22 november in Utrecht en een bepaalde cursus die door registerleraar.nl is gevalideerd. Kwint lijkt zich te storen aan een kortingsactie en de mogelijkheid voor leraren om in combinatie met deelname aan het event een tablet aan te schaffen.

Leraren bepalen criteria

Dekker antwoordt dat de validering van activiteiten voor het vrijwillige Lerarenregister wordt verzorgd door een registercommissie die volledig bestaat uit leraren en dat deze commissie door leraren opgestelde criteria hanteert. ‘Het is aan de overheid en aan de politiek om de beroepsgroep dit vertrouwen te geven. Mij past dan ook geen inhoudelijk oordeel’, aldus de staatssecretaris.

Hij voegt daaraan toe dat de wet expliciet aangeeft dat de keuze voor scholingsactiviteiten bij de leraar zelf ligt. ‘Het is aan de leraar om vanuit zijn professionaliteit een afgewogen keuze te maken welke activiteiten hij in het kader van zijn herregistratie onderneemt’, zo staat in de antwoorden van Dekker.

Deel dit bericht: