Het overgrote deel van de basisscholen is dinsdag gesloten gebleven, omdat leraren en ondersteunend personeel massaal aan het staken waren. Jan van de Ven van PO in Actie erkent dat de kritiek van ouders op de staking groter was dan op 5 oktober.

Verschillende media meldden dat 90 procent van de leraren aan de nieuwe staking in het primair onderwijs meedeed. De leraren staakten wederom voor meer geld voor hogere salarissen en vermindering van de werkdruk die als te hoog wordt ervaren.

De organisatoren, verenigd in PO-Front, willen in totaal structureel 1,4 miljard euro extra. Het kabinet heeft tot nu toe 700 miljoen daarvan toegezegd. Meer geld komt er niet, zo heeft onderwijsminister Arie Slob benadrukt. De coalitiepartijen in de Tweede Kamer staan op hetzelfde standpunt als de minister.

Minder steun voor staken

De steun onder ouders voor staken in het primair onderwijs wordt minder, zo meldt Ouders & Onderwijs op basis van een peiling onder ruim 600 ouders. Stond eerst 83 procent van de ouders erachter, nu was dat 48 procent.

‘Ouders vinden minder dan bij de eerdere stakingsdag dat hun kinderen de dupe mogen zijn. De werkdruk kan rekenen op meer steun van ouders als reden voor de staking dan de looneisen van de leraren’, aldus de landelijke ouderorganisatie.

Jan van de Ven van de vakbond PO in Actie twitterde dat ook hij ziet dat de steun voor de staking minder was dan op 5 oktober, maar volgens hem staan de meeste ouders er nog steeds achter:

Schoolleiders staken ook, maar minder

Onder schoolleiders in het primair onderwijs was de animo om te staken een stuk minder dan onder leraren. De Algemene Vereniging Schoolleiders meldt dat één op de vier schoolleiders ervoor heeft gekozen het werk neer te leggen en dat driekwart van hen de nieuwe staking steunde.

Er was dit keer geen landelijke demonstratie, zoals die er wel was op 5 oktober in het Zuiderpark in Den Haag. Er waren wel verschillende lokale stakingsbijeenkomsten.