Werkgevers mogen nog tot 1 april een vaste onbelaste reiskostenvergoeding uitkeren, ook als hun werknemers vanwege de lockdown geheel of deels thuiswerken. Voorwaarde is dat het vaste vergoedingen betreft die al voor 13 maart 2020 door de werkgever werden toegekend. Dat staat in een Kamerbrief over de uitbreiding van het economisch steun- en herstelpakket vanwege de coronacrisis.

In die brief staat ook dat de vrije ruimte in de werkkostenregeling ook in 2021 wordt verruimd. Via de vrije ruimte van de werkkostenregeling kunnen werkgevers vergoedingen en verstrekkingen aan hun werknemers geven zonder dat deze belast worden. Werkgevers kunnen zelf bepalen waaraan en óf zij de vrije ruimte willen besteden.

Sommige werkgevers gebruiken de vrije ruimte momenteel om onbelaste thuiswerkkostenvergoedingen te verstrekken, naast de mogelijkheden die er al zijn. Voor het jaar 2020 verhoogde het kabinet de vrije ruimte voor de eerste 400.000 euro van de loonsom per werkgever tijdelijk naar 3%. Dat percentage blijft in 2021 van kracht.

Arbovoorzieningen en ICT-middelen

Het blijft dit jaar dus mogelijk om werknemers bijvoorbeeld een onbelaste vergoeding te geven voor bijvoorbeeld arbovoorzieningen en ICT-middelen. Bij arbovoorzieningen kan gedacht worden aan het faciliteren van een ergonomisch verantwoorde werkplek, zoals een goede bureaustoel. Onder een ICT-middel valt bijvoorbeeld een noodzakelijke laptop.

Lees meer…

Deel dit bericht: