Uitgeverij Malmberg spreekt tegen als zou er een christelijke lobby zijn die lesmethoden wil laten censureren. Dat heeft Malmberg laten weten in een gesprek met leerkrachten van de openbare Crayenesterschool in Heemstede.

Deze leerkrachten trokken aan de bel bij de uitgeverij naar aanleiding van een artikel dat NRC afgelopen oktober publiceerde. De krant meldde toen dat educatieve uitgevers censuur zouden toepassen om met name reformatorische basisscholen als tevreden klanten te behouden.

Auteurs en illustratoren zouden volgens de krant opdracht krijgen om ‘wereldse’ zaken als kermis, carnaval, make-up en tatoeages te vermijden. ‘Ook zijn regenbooggezinnen, sporten op zondag en vrouwelijke predikanten bij uitgeverijen soms taboe. De evolutieleer is eveneens dikwijls een verboden onderwerp’, zo meldde NRC.

In november zei toenmalig onderwijsminister Arie Slob in antwoord op Kamervragen geen aanwijzingen te hebben dat educatieve uitgevers op verzoek van bepaalde scholen bewust onderwerpen weglaten uit schoolboeken. 

Bewustzijn wakkergemaakt

De leerkrachten van de openbare Crayenesterschool in Heemstede reageerden geschrokken op het artikel in NRC. Ze trokken erover aan de bel bij educatieve uitgeverijen. ‘Het maakte bij ons een bewustzijn wakker. We keken altijd met name naar de didactiek in methoden, en vroegen ons nooit af of er misschien bewust bepaalde onderwerpen werden weggelaten’, zo laten ze weten aan VOS/ABB.

‘Wij, als leerkrachten van het openbaar onderwijs, hebben er moeite mee als het geloof nog steeds een groot stempel drukt op wat we de kinderen willen leren. Dit noemen wij censuur, dingen die vermeden worden omdat ze uit christelijk oogpunt niet wenselijk zouden zijn. Wij willen dat alle kinderen een goed beeld krijgen van de samenleving, een inclusief beeld.’

In het gesprek met de leerkrachten van de Crayenesterschool liet directeur Rimco Spanjer van Malmberg weten dat een christelijke lobby die lesboeken zou willen laten censureren niet bestaat. Wel is het volgens hem zo dat de licentie van bepaalde methoden voor christelijke scholen aan een andere uitgever is overgedragen, omdat Malmberg deze methoden niet wil uitgeven vanwege het beperkte wereldbeeld dat eruit naar voren komt.

Deel dit bericht: