Ook onderwijsorganisaties hebben te maken met toenemende aansprakelijkheidsrisico’s die te maken hebben met cybercrime. VOS/ABB’s verzekeringspartner Aon wijst in het licht hiervan op het belang van een goede cyberrisicoverzekering.

Henri Damen van Aon Onderwijs wijst op het openbare Staring College in Lochem en Borculo. Deze school kreeg in de voorjaarsvakantie te maken met de datalek als gevolg van ransomware. Ook verwijst hij naar de Universiteit Maastricht, die daar in december 2019 mee te maken kreeg. Met ransomware (ook wel gijzelsoftware genoemd) kunnen criminelen bijvoorbeeld via besmette websites of e-mails toegang krijgen tot computersystemen en die blokkeren. Ze eisen vervolgens losgeld om de systemen weer vrij te geven.

Afgezien van de directe bedrijfseconomische schade die gijzelsoftware veroorzaakt (bijvoorbeeld doordat de financiële administratie niet meer bereikbaar is), kan een blokkade van het systeem door middel van ransomware ook aansprakelijkheidsclaims met zich meebrengen. Denk aan persoonsgegevens die in verkeerde handen vallen. Er zijn kwesties bekend waarbij gedupeerden een schadevergoeding toegekend kregen.

Cyberrisicoverzekering

Damen ziet in de praktijk dat veel onderwijsbestuurders cyberrisico’s nog steeds onderschatten. ‘Een school is niet alleen vatbaar voor gijzelsoftware, er spelen meer serieuze risico’s. Cybercriminelen kunnen het gemunt hebben op het intellectueel eigendom of gevoelige of strategische data. Cyberbescherming vergt dus meer dan alleen een antivirusprogramma installeren!’

Hij adviseert schoolbestuurders ook om een goede cyberrisicoverzekering af te sluiten. ‘Vaak hoor ik dat men dat te duur vindt, maar het is net als bij brand: als de nood aan de man komt, ben je blij dat je goed verzekerd bent. Een goede cyberrisicoverzekering dekt niet alleen de directe schade, maar ook de kosten voor de inzet van adviseurs en het eventuele losgeld dat je moet betalen. Helaas, zo’n verzekering is tegenwoordig een must! Dus: bestuurders, denk daar heel goed over na!’

Op de website van VOS/ABB Verzekeringen vindt u informatie over een cyberverzekering die via onze partner Aon kan worden afgesloten.

Meer weten? Neem contact op met Henri Damen: 06-13817417, henri.damen@aon.nl

 

Deel dit bericht: