In Nieuws

VOS/ABB’s verzekeringspartner Aon Onderwijs ziet toenemende aansprakelijkheidsrisico’s die te maken hebben met cybercrime.

Aon Onderwijs verwijst naar de gebeurtenissen bij de Universiteit Maastricht, die in december te maken kreeg met gijzelsoftware (ransomware). Dat is een kwaadaardig computerprogrammaatje van criminelen dat zich bijvoorbeeld via besmette websites of e-mails verspreidt. De daders kunnen er computersystemen mee blokkeren. Ze eisen vervolgens losgeld om de systemen weer vrij te geven.

Afgezien van de directe bedrijfseconomische schade die gijzelsoftware veroorzaakt (bijvoorbeeld doordat de financiële administratie niet meer bereikbaar is), kan een blokkade van het systeem door middel van ransomware ook aansprakelijkheidsclaims met zich meebrengen. Denk aan persoonsgegevens die in verkeerde handen vallen. Er zijn kwesties bekend waarbij gedupeerden een schadevergoeding toegekend kregen.

Henri Damen van Aon Onderwijs ziet in de praktijk dat veel onderwijsorganisaties cyberrisico’s nog steeds onderschatten. ‘Een school is niet alleen vatbaar voor gijzelsoftware, er spelen meer serieuze risico’s. Cybercriminelen kunnen het gemunt hebben op het intellectueel eigendom of gevoelige of strategische data. Ook werknemers die frauderen, informatie lekken of geld ontvreemden, vormen een risico. Cyberbescherming vergt dus meer dan alleen een antivirusprogramma installeren!’

Meer weten? Neem contact op met Henri Damen: 06-13817417, henri.damen@aon.nl.

 

Delen