Het kabinet geeft snel meer duidelijkheid over de centrale eindexamens. Dat heeft onderwijsminister Arie Slob gezegd op NPO Radio 1. Tegen de Telegraaf zei hij eerder dat hij verwacht dat als gevolg van de coronacrisis en leerachterstanden dit jaar veel leerlingen zullen blijven zitten.

Eerder zei Slob dat wat hem betreft de examens dit jaar moeten doorgaan. Om dat mogelijk te maken, gaf de minister scholen al meer tijd en ruimte voor het afnemen van de schoolexamens. Leerlingen mogen die spreiden over twee tijdvakken en ze krijgen een extra herkansing in een derde tijdvak. ‘Maar we zijn nu aan het kijken of er nog iets aanvullends nodig is’, zei hij vrijdagochtend op NPO Radio 1. ‘We moeten per leerling heel gericht kijken: waar moeten we het meeste mee? Anders lopen ze in een latere fase misschien tegen problemen op. Dus we moeten kijken wat verantwoord is.’

Onlangs riep het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) de minister op de centrale eindexamens anders te organiseren. Na de nieuwe coronamaatregelen ziet het LAKS de voorbereiding op de eindexamens ‘dusdanig verder verstoord raken, dat deze niet zoals gepland door kunnen gaan’.

Veel zittenblijvers

In een interview dat de Telegraaf met de Slob had, staat dat leerlingen, ouders en docenten er rekening mee moeten houden dat veel meer scholieren dan onder normale omstandigheden een jaar over moeten doen of inhaalprogramma’s moeten volgen. ‘We hebben even gedacht dat het ons zou lukken om in dit schooljaar alle problemen weg te werken. Dat moment zijn we gepasseerd’, aldus Slob.

Hij roept kinderen, jongeren, leraren en ouders op om ‘ontspannen om te gaan’ met dit nieuws. ‘Alles wat nodig is, gaan we doen, met extra mensen en extra lesprogramma’s.’ Op de vraag van de krant of dat wel gaat lukken vanwege het lerarentekort, antwoordt de minister dat hij niet in problemen wil denken, maar in kansen.

Deel dit bericht: