Het aantal mensen met griep is in week 1 toegenomen, na een daling in de laatste twee weken van het jaar. Dat blijkt uit gegevens van expertisecentrum Nivel, dat het aantal griepgevallen in Nederland bijhoudt.

in week 1 rapporteerden de peilstations van het Nivel 40 mensen met griepachtige verschijnselen per 100.000 inwoners. Dat is onder de epidemische grens van 60 per 100.000. Als de stijging in hetzelfde tempo doorzet, zou er binnenkort wel officieel sprake kunnen zijn van een griepepidemie.

In de laatste twee weken van 2019 was nog sprake van een daling van het aantal mensen met griepverschijnselen. Dat is een patroon dat vaker te zien aan het begin van de kerstvakantie. Kinderen zitten dan niet meer dicht op elkaar op school. Vooral kleuters kunnen de griep snel verspreiden via medeleerlingen en vervolgens via personeelsleden.

De grieptrend lijkt tot nu toe sterk op die van vorig jaar. Toen bleek het uiteindelijk beperkt te blijven tot een vrij milde griepepidemie. In 2017-2018 daarentegen was er in Nederland sprake van een hevige en langdurige epidemie. Dat leidde onder andere in het onderwijs tot grote problemen, doordat ook veel leraren ziek werden.

Deel dit bericht: