De menukaart van het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) is online beschikbaar via de website www.nponderwijs.nl.  

Om leerachterstanden door de sluiting van scholen tijdens de coronapandemie in te halen, is het kabinet gekomen met het Nationaal Programma Onderwijs (NPO). Daarvoor is voor de periode 2021-2023 een extra bedrag van 8,5 miljard euro uitgetrokken, waarvan in totaal 5,8 miljard is bestemd voor hetr primair en voortgezet onderwijs.

De basisscholen ontvangen komend schooljaar gemiddeld 180.000 euro per school extra. De middelbare scholen kunnen rekenen op gemiddeld ruim 1,3 miljoen euro extra per school. Als scholen veel leerlingen hebben met minder kansen, dan krijgen die scholen verhoudingsgewijs meer geld.

Menukaart met interventies

Scholen kunnen op basis van de menukaart in samenspraak met hun schoolbestuur beslissen welke maatregelen zij nemen om coronavertragingen van hun leerlingen aan te pakken. Daarbij kiezen ze uit bewezen en goed onderbouwde interventies die op de menukaart staan. Van tevoren moeten ze hebben gescand hoe hun leerlingen ervoor staan.

Het ministerie legt op de website www.nponderwijs.nl uit hoe scholen de menukaart kunnen gebruiken en uit welke interventies zij kunnen kiezen en hoe zij die kunnen toepassen. Demissionair onderwijsminister Arie Slob is vol lof over de menukaart. ‘Niet eerder hebben scholen en leraren in Nederland zulke grondig onderbouwde wetenschappelijke kennis zo toegankelijk en praktisch toepasbaar tot hun beschikking gehad’, zo staat in een brief van Slob aan de Tweede Kamer.

Ga naar de menukaart

Het was de bedoeling dat de menukaart vanaf eind april beschikbaar zou zijn, maar op 30 april liet het ministerie aan VOS/ABB weten dat de livegang was verzet naar maandag 10 mei. Later meldde het ministerie dat de website ‘zo snel mogelijk’ online zou komen, zonder dat een datum werd genoemd. Maar het is uiteindelijk dus gelukt om de menukaart op 10 mei te publiceren.

 

Deel dit bericht: