Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven heeft op Keti Koti het belang van onderwijs over het slavernijverleden benadrukt.

Van Engelshoven sprak in Amsterdam tijdens de herdenking van de afschaffing van de slavernij. Ze refereerde daarbij aan George Floyd, de zwarte Amerikaan die onlangs door politiegeweld om het leven kwam. Diens dood maakte over de hele wereld protesten los tegen racisme en discriminatie.

De protesten laten volgens haar zien dat ‘we bar weinig willen weten’ van het slavernijverleden of die periode zelfs de rug toekeren. ‘Maar net zo vastbesloten als we van ons verleden zijn weggerend,  kunnen we ons omdraaien en terugkijken (…) naar een tijd waarin zoveel rijkdom is vergaard, en harteloos ingewisseld voor onvoorstelbaar veel angst, pijn, verdriet en geweld.’

Onder andere het onderwijs heeft hierin volgens Van Engelshoven een taak. Om dat illustreren verwijst ze naar een 11-jarig meisje dat vorig jaar rond deze tijd in de krant zei dat volwassenen de informatie over het slavernijverleden niet laten zien. Dit benadrukt hoe belangrijk onderwijs over het slavernijverleden is, zei de minister in haar toespraak.

Lees meer…

Deel dit bericht: