Demissionair minister Dijkgraaf wil laten onderzoeken of het systeem van schoolboeken goedkoper en duurzamer kan. Veel ouders en docenten klagen dat dit systeem tot verspilling leidt. Dat schrijft Trouw.

Jaarlijks belanden stapels schoolboeken in de kliko. Dat komt doordat de drie belangrijkste schoolboekenuitgeverijen Noordhoff, ThiemeMeulenhoff en Malmberg in de afgelopen jaren zijn overgestapt op een nieuw model. Daarbij betalen scholen jaarlijks per leerling een licentie voor online lesmateriaal en een leerwerkboek. Zo’n leerwerkboek kan niet worden ingeleverd aan het einde van het schooljaar en verdwijnt dan vaak in de papierbak.

Papierverspillend

Belangenorganistaties van ouders en docenten noemen dit systeem papierverspillend. Minister Dijkgraaf is het daarmee eens. Ook is het duurder voor scholen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Daardoor kunnen docenten niet altijd de leermiddelen kiezen waar ze het liefst mee werken. De minister start een onafhankelijk onderzoek naar hoe het systeem duurzamer en goedkoper kan.

De uitgeverijen laten in een reactie aan Trouw weten dat de leerwerkboeken milieuvriendelijker zijn om te produceren dan de traditionele lesboeken. Ze erkennen wel dat er in het nieuwe systeem meer papier wordt gebruikt.

Lees meer…

Deel dit bericht: