Historicus James Kennedy heeft in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem de herijkte Canon van Nederland gepresenteerd aan onderwijsminister Ingrid van Engelshoven. 

De eerste Canon van Nederland bestaat sinds 2006. In eerste instantie is de canon bedoeld voor het onderwijs. Er staat in wat leerlingen zouden moeten weten van de Nederlandse geschiedenis. De toenmalige commissie-Van Oostrom adviseerde om de canon geregeld te herzien. Dat is nu gebeurd onder leiding van historicus James Kennedy.

De herijkte canon bestaat opnieuw uit een slingerlijn van vijftig vensters die onderling verbonden zijn door zeven thematische hoofdlijnen. Er zijn tien nieuwe venster, terwijl veertig vensters uit de de eerste canon zijn overgenomen. De tekst bij elk venster is geheel herzien. Aan de nieuwe teksten voor het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs wordt nog gewerkt. Die teksten zullen naar verwachting in augustus compleet zijn.

Vensters die geen deel meer uitmaken van de herijkte canon gingen onder meer over Floris V, Karel V, de Amsterdamse grachtengordel en de crisisjaren.  Ook kunststroming De Stijl en de tijd van Willem Drees komen er niet meer in voor. Aan de herijkte canon zijn onder andere vensters toegevoegd over de schaduwkanten van de Nederlandse geschiedenis, zoals racisme en het koloniale verleden en de slavernij.

https://youtu.be/m-OI0JKJis4

Deel dit bericht: