De vertraging van de productiviteitsgroei in OESO-landen wordt voor een deel veroorzaakt door slecht onderwijs. Dat staat in het OESO-rapport From decline to revival: Policies to unlock human capital and productivity.

In het rapport wordt melding gemaakt van een afname in de groei van menselijk kapitaal. De OESO meet het menselijk kapitaal als een combinatie van PISA-scores (kwaliteit van onderwijs) en het gemiddelde aantal jaren scholing (kwantiteit van onderwijs).

Het menselijk kapitaal nam eind vorige eeuw jaarlijks nog met zo’n 0,11% toe, maar vanaf 2005 nog maar met zo’n 0,05%. Vooral de afname van de onderwijskwaliteit draagt volgens de onderzoekers van de OESO sterk bij aan de productiviteitsvertraging. Ze leggen een verband tussen de afgenomen onderwijskwaliteit en het gebruik van smartphones in de klas, de coronapandemie en onderwijsbeleid dat te wensen overlaat. In het rapport wordt Nederland onder andere genoemd als het gaat over de achterblijvende kwaliteit van leraren en de afnemende prestaties van leerlingen.

De OESO is de internationale Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. Er zijn 38 landen bij aangesloten, die samenwerken om sociaal en economisch beleid te bestuderen en coördineren.

Deel dit bericht: