Het onderwijs voor (hoog)begaafde leerlingen moet – net als voor alle andere leerlingen – vrij toegankelijk en kosteloos zijn, maar scholen mogen er wel een vrijwillige ouderbijdrage voor vragen. Dat meldt onderwijsminister Arie Slob in antwoord op Kamervragen.

De Kamerleden Lisa Westerveld van GroenLinks en Peter Kwint van de SP wilden van de minister weten hoe hij denkt over scholen die ouders voor onderwijs aan (hoog)begaafde leerlingen ‘soms duizend euro’s’ laten betalen.

Slob reageert hierop door te benadrukken dat de samenwerkingsverbanden voor passend onderwijs verantwoordelijk zijn voor een dekkend onderwijsaanbod in hun regio. ‘Het onderwijs voor (hoog)begaafde leerlingen moet – net als voor alle andere leerlingen – vrij toegankelijk en kosteloos zijn’, aldus de minister.

Hij voegt daaraan toe: ‘Indien voorzieningen nodig zijn om in de ondersteuningsbehoefte van een leerling te voorzien, dan dient de eigen school of het samenwerkingsverband dit te regelen. De toelating hiertoe mag niet

afhankelijk worden gesteld van een financiële bijdrage van de ouders.’

Maar dit betekent volgens hem niet dat een ouderbijdrage voor (hoog)begaafdenonderwijs verboden is. ‘Het is wettelijk toegestaan dat scholen een ouderbijdrage vragen en dat deze wordt gebruikt voor extra personeel en lesmateriaal. Het betreft echter altijd een vrijwillige ouderbijdrage.’

Slob meldt verder dat de oudergeleding in de medezeggenschapsraad instemmingsrecht heeft op de hoogte en de bestemming van de vrijwillige ouderbijdrage.

Deel dit bericht: