De Onderwijsjuristen van VOS/ABB krijgen geregeld de vraag voorgelegd hoe het zit met zwangerschap en werk in de huidige tijden van corona. Hieronder staat kort aangegeven hoe werkgevers hiermee kunnen omgaan.

In de algemene richtlijn Zwangerschap, werk en COVID-19 van het RIVM staat dat een zwangere medewerker in principe inzetbaar is voor haar reguliere werk. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de gangbare hygiënemaatregelen, werkprotocollen en procedures worden toegepast.

28 weken

Ook voor een zwangere medewerker in het onderwijs geldt dat zij in principe haar reguliere werk kan blijven doen. Daarbij houdt zij net als alle anderen 1,5 meter afstand tot volwassenen en tot kinderen van 12 jaar of ouder. De afstandsregel geldt niet als de medewerker in contact staat met kinderen tot 12 jaar.

In het derde trimester (vanaf 28 weken) geldt dat de zwangere medewerker in het onderwijs ander werk moet kunnen doen als het haar in haar werk niet lukt om 1,5 meter afstand te houden tot kinderen. De leeftijd van de kinderen doet er dan niet meer toe. Het moet passend werk zijn waarbij de zwangere medewerker zich aan de afstandsregel kan houden.

Het bovenstaande hangt samen met het feit dat vanaf week 28 van de zwangerschap de longen door de dikke buik meer in de verdrukking komen. Dat kan goed doorademen bemoeilijken, wat tot complicaties kan leiden bij een corona- of andere luchtweginfectie.

Thuiswerken

Als het niet mogelijk is om op school passende vervangende werkzaamheden uit te voeren, kan de zwangere medewerker mogelijk thuiswerken. Als dit ook niet mogelijk is, dan komt dit niet in haar risicosfeer te liggen. Dat betekent dat aan de betrokkene bijzonder verlof kan worden gegeven. In dat geval is er geen sprake van ziekte.

Informatie: Onderwijsjuristen, 0348-405250 van 08.30 tot 12.30 uur, onderwijsjuristen@vosabb.nl

Deel dit bericht: