Ouders die kiezen voor thuisonderwijs, moeten met een meerjarig plan laten zien dat ze aan inhoudelijke doelen werken. Ook moeten ze aantonen dat hun kinderen bij toetsen voldoende voortgang laten zien. Het wetsvoorstel van demissionair onderwijsminister Arie Slob voldoet hier niet aan. Daarom raadt de Onderwijsraad de minister af het wetsvoorstel in de huidige vorm in te dienen.

Slob had de Onderwijsraad om advies gevraagd over zijn wetsvoorstel over vervangend onderwijs bij richtingbezwaren (thuisonderwijs). De raad meldt voorstander te zijn van een wettelijke regeling, maar ziet principiële en praktische bezwaren in het wetsvoorstel van Slob, omdat hij daarin geen heldere keuze maakt over de wenselijkheid van thuisonderwijs. De minister moet die duidelijkheid alsnog geven, vindt de raad.

Bovendien pleit de Onderwijsraad voor realistische eisen met een focus op doelen en resultaten. ‘Als ouders in een meerjarig plan laten zien dat ze aan inhoudelijke doelen werken en kinderen bij toetsen voldoende voortgang laten zien, hoeft de overheid niet zulke strikte eisen te stellen aan waar, wanneer en van wie kinderen thuisonderwijs krijgen. Dat geeft ouders meer ruimte en kan de onderwijskwaliteit effectiever waarborgen.’

Lees meer…

Deel dit bericht: