De vraag naar speciaal onderwijs neemt toe en dat is geen goed nieuws. Het past niet bij het streven naar passend onderwijs. Op verzoek van de Tweede Kamer bereidt de Onderwijsraad daarom een advies voor over het speciaal onderwijs.
Op 17 juni vroeg de Tweede Kamer per brief aan de Onderwijsraad om een tweeledig advies op te stellen. Allereerst maakt de Kamer zich zorgen over de groei van het speciaal onderwijs: ‘De groei van het speciaal onderwijs staat op gespannen voet met het streven naar inclusiever onderwijs.’ Door een tekort aan leraren is het onmogelijk om aan de toegenomen vraag te voldoen.
Samenwerking
In het advies zal de raad ook aandacht besteden aan het regulier onderwijs. Dat is van belang omdat de samenwerking tussen speciaal en regulier onderwijs cruciaal is voor het slagen van passend onderwijs. Op verzoek van de Kamer zal de Onderwijsraad nagaan of meer opvang van leerlingen met een ondersteuningsbehoefte in het regulier onderwijs mogelijk is.
Ook zal de raad onderzoeken hoe het komt dat zoveel leerplichtige jongeren geen onderwijs kunnen volgen. Daarbij gaat de raad na of maatwerktrajecten voor thuiszitters een oplossing kunnen zijn. Daarnaast zal de raad onderzoeken of het mogelijk is om leerlingen in het speciaal onderwijs beter voor te bereiden op doorstroming naar het regulier onderwijs.
Ouderbetrokkenheid
De tweede adviesvraag in de Kamerbrief betreft de relatie tussen ouders en school. Ouderbetrokkenheid is van groot belang voor een succesvolle schoolcarrière. Maar volgens de Kamer staat de relatie onder druk. De verwachtingen van ouders en onderwijsprofessionals lopen steeds verder uiteen. Ook hiernaar zal de Onderwijsraad onderzoek doen. Het advies als geheel zal een rol spelen bij de integrale evaluatie passend onderwijs in 2027.
Nadere informatie: Brief van de Voorzitter van de Tweede Kamer aan de Onderwijsraad.