Vakleerkrachten bewegingsonderwijs lopen ongemerkt arbeidsrisico’s. Dagelijks in een lawaaiige sporthal werken kan gehoorschade opleveren. Het is mogelijk om de risico’s te beperken, blijkt uit onderzoek in opdracht van de Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding (KVLO).

KVLO vroeg Fontys Paramedische Hogeschool om het onderzoek uit te voeren. Het onderzoeksproject ‘Grip op geluid’ werd gefinancierd door Regieorgaan SIA, vanuit RAAK Publiek. Onderzoeker Saskia Tuinder vroeg zich af wat het betekent om in een lawaaiige sportzaal te werken. Wat doet het lawaai met je? Krijg je last van je oren? Veroorzaakt het stress?

Slechte akoestiek

Uit het onderzoek blijkt dat veel leerkrachten last hebben van de slechte akoestiek in gymzalen. Geluiden galmen lang na en achtergrondgeluiden worden niet gedempt. Het kost leerkrachten daardoor extra moeite om zich verstaanbaar te maken. Dat komt de kwaliteit van de les niet ten goede, maar is vooral nadelig voor de gezondheid van de leerkrachten zelf.

Gehoorverlies

Voor het onderzoek raadpleegde Saskia Tuinder experts, interviewde ze leerkrachten en voerde ze metingen uit. Uit gehoormetingen bleek dat een op de vier leerkrachten al op jonge leeftijd last heeft van gehoorverlies. Verder meldt een op de drie leerkrachten een milde vorm van tinnitus of oorsuizen, wat aanmerkelijk meer is dan gemiddeld.

Preventie

Het onderzoek biedt oplossingen in de vorm van preventie en voorlichting. Werkgevers kunnen daar samen met de leerkrachten mee aan de slag. Samen naar oplossingen zoeken werkt beter dan eenzijdig maatregelen nemen. Een praktisch hulpmiddel als een Smartwatch kan ervoor zorgen dat leerkrachten beter inzicht krijgen in de aard van de geluidsbelasting.

Meer informatie: Grip op geluid.

Deel dit bericht: