Voor studenten van de mbo-opleiding ‘Gespecialiseerd pedagogisch medewerker’ in de beroepsopleidende leerweg is een overschot van ruim 2.000 stageplaatsen. Ook voor andere studierichtingen zijn er overschotten. Dat meldt de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

In coronatijd waren er in totaal nog 22.000 stageplekken te weinig, maar volgens SBB is er nu in veel sectoren een fors overschot. ‘Dat betekent dat er voor de meeste vakmensen van de toekomst voldoende mogelijkheden zijn om zich te kunnen ontwikkelen bij een leerbedrijf. Ook is het een teken dat veel bedrijven bereid zijn om te investeren in de vakmensen die ze nodig hebben’, zegt SBB-directievoorzitter Hannie Vlug.

‘Gespecialiseerd pedagogisch medewerker’ staat met een stageoverschot van 2.059 op de zesde plaats in de top 10 van BOL-opleidingen. De opleidingen met de grootste stageoverschotten zijn ‘Retail specialist’ (5.499), ‘Retailmedewerker’ (4.885) en ‘Retailmanager’ (3.723).

Gespecialiseerd pedagogisch medewerkers kunnen aan de slag in onder meer het onderwijs en de buitenschoolse opvang. Mbo’ers met dit diploma kunnen ook doorstromen naar het hbo, bijvoorbeeld naar de pabo.

Deel dit bericht: