Demissionair staatssecretaris Paul gaat door met haar wetsvoorstel voor vrij en veilig onderwijs, hoewel de Raad van State en VOS/ABB eerder aangaven dat dit meer verplichtingen en een hogere regeldruk met zich meebrengt.
In de Emancipatienota Veilig Meedoen stelt demissionair staatssecretaris Paul dat we ons voor de vrijheid en veiligheid van anderen moeten blijven inspannen. Dat geldt in het bijzonder voor het onderwijs. Zonder een gevoel van veiligheid kunnen leerlingen zich niet ontwikkelen tot de ruimdenkende en betrokken burgers die we voor ogen hebben.
Meldplicht
Met het wetsvoorstel wil de staatssecretaris hen een steuntje in de rug geven. Het voorstel omvat vooral een uitbreiding van bestaande maatregelen. Voor veel bestuurders zal het betekenen dat ze het huidige beleid hoogstens hoeven aan te scherpen. Er komt bijvoorbeeld een meldplicht voor ernstige incidenten. De bestaande meld- en aangifteplicht wordt daarmee uitgebreid.
Verder wil Paul besturen verplichten om een vertrouwenspersoon aan te stellen. Ook zet ze in op de professionalisering van zittende vertrouwenspersonen. Scholen worden verplicht om zich aan te sluiten bij een landelijke klachtencommissie, wat vaak al het geval is. Nadere informatie daarover is te vinden op de website van de Stichting Onderwijsgeschillen.
Evalueren
Volgens het wetsvoorstel zullen scholen hun veiligheidsbeleid jaarlijks moeten gaan evalueren. Een verplichting die in feite al geregeld is met de Wet veiligheid op school. Scholen moeten ieder jaar meten of leerlingen zich veilig voelen op school. De Inspectie van het Onderwijs controleert de uitkomsten van dat onderzoek. Het aanvullende wetsvoorstel Vrije en veilig onderwijs wordt naar verwachting in 2026 in stemming gebracht. Of het demissionair zijn van het huidige kabinet daar nog invloed op heeft, is nog niet bekend.
De Raad van State (RvS) uitte eerder dit jaar kritiek op het wetsvoorstel. De voorgestelde wet zal volgens de RvS vooral veel meer papierwerk met zich meebrengen. VOS/ABB heeft in 2023 bij de internetconsultatie al aangegeven dat de voorgestelde wet vooral meer verplichtingen en hogere regeldruk voor scholen en schoolbesturen met zich mee zou brengen, zonder dat duidelijk is waarom die verplichtingen nodig zijn. Ook wees VOS/ABB erop dat verschillende voorgestelde verplichtingen al vanuit het strafrecht kunnen worden opgevolgd.
Nadere informatie: Emancipatienota – Veilig meedoen