Passend onderwijs staat of valt bij een goedlopend plaatsingsproces. Hoe meer besturen van onderwijsinstellingen de regie nemen, hoe beter het proces verloopt, blijkt uit onderzoek.

Het Expertisecentrum van de Stichting Onderwijsgeschillen gaf KBA Nijmegen opdracht voor het onderzoek. In het eindrapport bespreken de onderzoekers bevorderende en belemmerende factoren in de regie op passend onderwijs. Het blijkt uit te maken op welke manier bestuurders het heft in handen nemen. Een van de succesfactoren is betrokkenheid van ouders.

Wettelijke zorgplicht

Regie op passend onderwijs komt voort uit de wettelijke zorgplicht van schoolbesturen, schrijven de onderzoekers. Zij moeten de ondersteuningsbehoeften van leerlingen actief onderzoeken. De ondersteuning vanuit de school moet duidelijk omschreven zijn. De school gaat zelf op zoek naar een andere passende plek, als dat nodig is.

Wettelijk is dus vastgelegd wat besturen te doen hebben. Maar ze hebben vrijheid in de manier waarop ze de zorgplicht vormgeven. De onderzoekers hebben daarvoor wel een aantal adviezen. Leg bijvoorbeeld duidelijk vast wie verantwoordelijk is voor een stap in het plaatsingsproces. Zorg ervoor dat alle betrokkenen goed kennisnemen van de geldende wet- en regelgeving.

Tijdig communiceren

Minstens zo belangrijk: goede communicatie met de ouders. Tijdig communiceren is daarbij essentieel. Persoonlijke communicatie, gericht op verbinding, werkt beter dan een formele benadering. Bestuurders, die geen contact met ouders onderhouden, hebben wel invloed op de stijl van communiceren binnen de organisatie. Tenslotte adviseren de onderzoekers bestuurders om te investeren in periodiek overleg met het samenwerkingsverband.

Meer informatie: Bevorderende en belemmerende factoren bij het nemen van regie bij passend onderwijs (rapport)

Deel dit bericht: