De sectororganisaties PO-Raad en VO-raad geven aan dat het een goed idee is om de quarantaineregels te versoepelen. Woordvoerder Stan Termeer van de VO-raad zegt in de Telegraaf dat een onderzoek daartoe ‘een goede exercitie’ lijkt. Zijn collega Harm van Gerven van de PO-Raad tekent daarbij aan dat ‘leraren wel het gevoel moeten hebben dat het dan nog veilig is’.

Door de razendsnelle verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus raken steeds meer leerlingen besmet. In de eerste week na de kerstvakantie, toen de scholen weer opengingen, nam het aantal bevestigde coronabesmettingen onder kinderen tot en met 12 jaar met 78% toe, terwijl de stijging van het aantal infecties onder leerlingen in de leeftijd van het voortgezet onderwijs met 131% nog een stuk sterker was.

Dit leidt er onder de huidige quarantaineregels toe dat steeds meer klassen naar huis worden gestuurd. Dit treft ook leerlingen die niet zijn besmet, omdat klassen in quarantaine moeten als drie of meer leerlingen corona hebben. Als die regel wordt versoepeld, is het idee, kan het onderwijs op locatie langer doorgaan.

‘Ik kan echt wel huilen’

De Telegraaf sprak ook met docent Marieke Veeneman, die tevens jaarleider is van de bovenbouw van het openbare Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam. Omdat de leerlingen niet per klas les krijgen, maar in clusters, is met de GGD afgesproken dat een hele jaargang naar huis moet als 10% besmet is. ‘Ik kan echt wel huilen, want dat percentage ga ik een dezer dagen aantikken’, zo citeert de krant haar.

Volgens de Telegraaf hoopt Veneman dat de quarantaineregels worden versoepeld, maar ze beseft dat daar ook een risico aan kleeft. ‘Omikron lijkt nauwelijks gevaarlijk, zeker voor onze leerlingen. Maar je zal maar net een docent zijn met onderliggend lijden en er doodziek van worden: dan treft het jou voor honderd procent.’

Lees meer…

Deel dit bericht: