Basisscholen hoeven carnaval niet te verzetten in verband met de afname van de doorstroomtoets. Dat heeft onderwijsminister Dennis Wiersma laten weten na contact van OCW met carnavalsverenigingen.

De doorstroomtoets wordt in 2024 afgenomen tussen 5 en 16 februari, terwijl carnaval dan begint in het weekend van 10 februari. Veel scholen in het zuiden van het land en andere van oudsher katholieke regio’s organiseren in de week die daaraan voorafgaat carnavalsactiviteiten. Het ministerie zei na een vraag hierover dat de scholen carnaval maar moesten verzetten om de afname van de doorstroomtoets mogelijk te maken.

Minister Wiersma laat nu echter na contact met enkele carnavalsverenigingen weten dat dit een onhandige mededeling was. ‘Bedoeld was om aan te geven dat de planning van de doorstroomtoetsen voldoende flexibiliteit zou moeten bieden voor scholen om ruimte te houden voor andere activiteiten in die periode’, aldus de minister.

Hij vervolgt: ‘Aangezien de afname van de doorstroomtoetsen een of twee dagdelen vergt en scholen hiervoor gedurende de eerste twee volle weken van februari de tijd hebben, is alles erop gericht dat dit in te passen is in het onderwijsprogramma.’

Wiersma zegt te beseffen dat het niet mogelijk is carnaval te verzetten, omdat het tijdstip waarop dat feest wordt gevierd is gekoppeld aan de datum van Pasen.

Lees meer…

Deel dit bericht: