In Vlaanderen gaan de scholen waarschijnlijk vanaf vrijdag 15 mei gedeeltelijk weer open. Dat meldt de Vlaamse krant De Standaard op basis van informatie van de Vlaamse onderwijsminister Ben Weyts.

Het voorstel moet volgens de Vlaamse krant nog wel langs de Belgische Nationale Veiligheidsraad die vrijdag bijeenkomt. Er volgt ook nog een overleg met de Franstalige en Duitstalige regio’s. Dit akkoord is dus nog niet definitief.

De Standaard meldt dat het concreet gaat om de leerlingen van het eerste en tweede leerjaar (vier dagen per week), van het zesde leerjaar (twee dagen per week) en de scholieren van het laatste jaar van het voortgezet onderwijs (één dag per week).

Om zo veilig mogelijk les te geven, zal in Vlaanderen gebruik worden gemaakt van social distancing. Leerlingen krijgen les in een vast lokaal en in vaste groepen van ongeveer 10 leerlingen, die elk een vaste zitplaats krijgen. Het is nog niet bekend of leerlingen in Vlaanderen mondkapjes gaan dragen om het risico op besmetting met het coronavirus te verkleinen.

‘Dit is niet het ideale, maar wel het mogelijke’, zo citeert de Standaard minister Weyts. ‘Het is niet omdat deze beslissing vreselijk moeilijk is, dat we ze voor ons uit moeten schuiven. Ik besef ten volle dat ook hier heel veel kritiek zal zijn. Het zal én te laat én te vroeg én te veel én te weinig zijn. Maar zeker in deze tijden moeten we durven verantwoordelijkheid opnemen en dus beslissingen nemen. Ouders, leerlingen en leerkrachten hebben behoefte aan en recht op een concreet perspectief.’

Lees meer…

Deel dit bericht: