De Kansspelautoriteit (Ksa) waarschuwt voor het piramidespel ‘Geldbloem’. Ook scholen waarschuwen voor dit onder leerlingen populaire spel.

Via sociale media worden mensen uitgenodigd mee te doen aan dit spel. Deelnemers moeten geld inleggen. Welk bedrag dat is, varieert. De Ksa ziet voorbeelden van 20 euro en van 100 euro.

Door een bedrag te storten, zou de deelnemer een plaats aan de buitenkant (de buitenste ‘rang’) van de bloem krijgen. Door anderen te werven, kan de deelnemer naar het binnenste van de bloem opschuiven. Dan zou hij geld krijgen van de latere instappers. Dit is volgens de Ksa een typisch geval van een piramidespel, waarmee deelnemers per definitie hun geld kwijtraken.

‘Eén klikje en je bent je geld kwijt’

De vereniging van schoolbesturen in het Amsterdamse voortgezet onderwijs (Osvo) waarschuwt voor het piramidespel. De lokale Amsterdamse krant Het Parool citeert rector Jan van Muilekom van het openbare Vossius Gymnasium in Amsterdam: ‘Het is verontrustend omdat het zo makkelijk is tegenwoordig om geld over te maken. Eén klikje en je bent je geld kwijt.’

‘Het zijn allemaal jongeren die in de puberteit zitten en beïnvloedbaar zijn. Daarom willen we scholen en jongeren waarschuwen’, zegt Nadia Kappelhof van Osvo in Het Parool.

Lees meer…

Deel dit bericht: