Basisscholen in Maassluis, waar op 12 november de landelijke intocht van Sinterklaas is, willen geen gebruikmaken van lespakketten over Zwarte Piet. Dat meldt dagblad AD.

Het gaat om lespakketten van de antizwartepietengroep Nederland Wordt Beter en het lesmateriaal van het Sint & Pietengilde. De schooldirecties vinden dat beide organisaties extreme standpunten – voor of tegen – naar voren brengen en die willen ze niet de scholen binnenhalen. ,,Wij willen onze eigen discussie kunnen voeren”, laten zij weten. ,,Wij willen vooral naar de kinderen zelf luisteren. Het draait tenslotte om hen, het is hun feest. We moeten als volwassenen niet de discussie over de hoofden van kinderen voeren.”

Verklaring geen geweld

Recent heeft minister Asscher met een groot aantal organisaties afgesproken dat zij afzien van elke vorm van bedreiging, geweld, polarisatie en agressie rond het het Sinterklaasfeest. Daartoe is een gezamenlijke verklaring ondertekend. Daarin zeggen zij het belang van het kind centraal te zetten en roepen ze op tot een respectvolle dialoog zonder agressie. De verklaring is ondertekend door onder meer het Sint Nicolaas Genootschap Nederland, de Stichting Sinterklaasintocht Amsterdam, het Surinaams Inspraak Orgaan, het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, RTL en de gemeente Maassluis. Eerder pleitte Kinderombudsvrouw Kalverboer voor aanpassing van Zwarte Piet en ze werd naar aanleiding daarvan tientallen keren bedreigd.