Bijna veertig procent van de scholieren in het voortgezet onderwijs klaagt over grote klassen. Dat meldt het Jongerenpanel van radio- en tv-programma EenVandaag op basis van een onderzoek onder ruim 1000 middelbare scholieren.

Van de leerlingen die in een klas met 27 of meer leerlingen zaten, gaf 55 procent dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van de les. Er is in zo’n grote klas minder ruimte voor persoonlijke vragen en uitleg.

Het onderzoek laat ook zien hoe vaak zulke grote klassen voorkomen. Van de 1030 ondervraagde scholieren zaten er 547 in het afgelopen schooljaar in een klas van 27 leerlingen of meer: iets meer dan de helft. Van de leerlingen in die grote klassen denkt 64 procent dat ze beter gepresteerd hadden als de klas kleiner was geweest. Een illustratieve uitspraak: ‘Het is altijd heel druk in mijn klas, waardoor de les telkens onderbroken wordt omdat mensen niet stil zijn, en dat is gewoon erg irritant omdat ik dan niet fatsoenlijk les krijg’.

Volgens EenVandaag is de uitslag van het onderzoek na weging representatief voor drie variabelen: leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

 

Deel dit bericht: