In Amsterdam vliegen schoolbesturen en ouders elkaar in de haren. Het heeft te maken met het Amsterdamse lotingbeleid. Het strijdperk: het echte en virtuele papier van de lokale krant Het Parool.

In het nieuwe Amsterdamse lotingsysteem krijgt een kind op acht verschillende scholen voorrang op basis van de loopafstand vanaf huis. Daar zit echter niet altijd een zogenoemde ‘conceptschool’ bij, zoals een vrije school, een school met daltononderwijs of een montessorischool.

In Het Parool van zaterdag gaat de Amsterdamse Onderwijs Consumenten Organisatie (OCO) in op de mogelijkheid voor ouders om basisschoolplaatsen onderling te ruilen. Als ook beide scholen daarmee akkoord zouden gaan, zou iedereen tevreden zijn, stelt het OCO.

In Het Parool van maandag¬†noemen Diane Middelkoop en Herbert de Bruijne van het Breed Bestuurlijk Overleg PO in Amsterdam het verwerpelijk dat het OCO de mogelijkheid tot onderlinge ruil noemt. Ze stellen dat het OCO hiermee laat zien dat het ‘een nutteloze organisatie’ is.