De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) van het ministerie van Economische Zaken waarschuwt toezichthouders op schoolpleinen en ouders om extra alert te zijn op het gevaar dat kinderen zichzelf per ongeluk ophangen.

De NVWA wijst erop dat voorwerpen met lange banden, koorden, kettingen et cetera om de schouders of hals van een kind mogelijk levensgevaarlijk zijn. ‘Als het kind valt van de glijbaan of langs een paal naar beneden glijdt, bestaat het gevaar dat het zich ophangt en daarmee verwondt of zelfs stikt. Zo kunnen twee ogenschijnlijk veilige objecten in combinatie tijdens spel een potentieel levensgevaarlijke situatie veroorzaken.’ Er is extra gevaar, omdat een kind in een dergelijke situatie niet (luid) om hulp kan roepen.

Het kan volgens de NVWA gaan om voorwerpen als springtouwen, loopklossen of blikken met een touw, zelfgemaakte versiering of kleding, tuigjes, (zelfgemaakte) fopspeenkoordjes, sleutelkoorden en andere zaken die om de hals of over de schouders gedaan worden.

‘Let op dat kinderen daarmee niet in speeltoestellen spelen of in bomen of hekken klimmen’, aldus de NVWA. ‘Met de naderende kou is het ook belangrijk kinderen bewust aan te kleden. Bij lange sjaals of handschoenen met een koordje door de jas, is eerder genoemd risico mogelijk ook aanwezig. Let er daarom op dat kleding wordt gedragen zoals deze is bedoeld; stop loshangende sjaals bijvoorbeeld in de jas terug. Controleer ook regelmatig de omgeving en de kinderen tijdens het spel op welzijn en veiligheid.’

Lees meer op de website van VeiligheidNL

Deel dit bericht: