Schoolbesturen willen de beveiliging van digitale systemen op orde te hebben. Het programma Digitaal Veilig Onderwijs helpt daarbij.
Digitale veiligheid is een belangrijk thema voor het onderwijs. Door de snelle technologische ontwikkelingen worden digitale systemen steeds kwetsbaarder. Zeker met de talloze AI-toepassingen die van alle kanten op het onderwijs afkomen. Ben je als bestuurder op de hoogte van de risico’s? Hoe geef je vorm aan je verantwoordelijkheid in de lastig te bevatten digitale werkelijkheid?
De Adviesgroep Regie op ICT, een gecombineerd initiatief van PO-Raad en VO-raad, gaf in 2022 aan dat het van belang is dat onderwijsbestuurders hun verantwoordelijkheid nemen wat betreft digitalisering. Standaarden vastleggen, instrumenten ontwikkelen, kennis delen: bestuurders kunnen op allerlei manieren het voortouw nemen.
Normenkader IBP
Een belangrijke richtlijn biedt het Normenkader IBP. Dat zit vol handvatten op thema’s als: bescherming van persoonsgegevens, voorkomen van datalekken of hacks en bewustwording bij medewerkers. Aan de hand van dat kader kunnen besturen stapsgewijs de informatiebeveiliging en de privacyregels binnen de organisatie implementeren. Het Groeipad van Kennisnet laat zien hoe je projectmatig aan de slag kunt gaan met het normenkader.
Leergang Regie op ICT
In het programma Digitaal Veilig Onderwijs komt alles samen: het ministerie van OCW, Kennisnet, SIVON, PO-Raad en VO-raad werken daarin samen aan ondersteuning van digitale veiligheid in het onderwijs. Voor vragen: info@digitaalveiligonderwijs.nl. Vanaf 6 november kunnen bestuurders deelnemen aan de leergang Regie op ICT. Een leergang met 5 bijeenkomsten over technologische ontwikkelingen en de rol van bestuurders.