In Nieuws, Veiligheid

Goed nieuws aan het begin van de Week tegen het Pesten: de strijd tegen pesten op school blijkt succesvol. Staatssecretaris Dekker roept de scholen op hier onverminderd mee door te gaan.

Dekker meldt dat uit onderzoek blijkt dat er minder kinderen op school worden gepest dan twee jaar geleden. Hij is blij met deze ‘hoopgevende’ uitkomst. ‘Deze cijfers laten zien dat je verschil kunt maken als je actief aan de slag gaat. Maar elk kind dat wordt gepest is er één te veel. Daarom moeten we blijven vechten voor een veilige schoolomgeving’.

Volgens de nieuwste cijfers wordt op de basisschool nog 10 procent van de leerlingen één keer per maand of vaker gepest. Twee jaar geleden was dat 14 procent. In het voortgezet onderwijs is sprake van een daling van 11 naar 8 procent. Dat betekent volgens Dekker dat er tienduizenden kinderen ‘met een fijner en veiliger gevoel’ naar school gaan. Hij doet een beroep op de scholen om zich te blijven inzetten in de strijd tegen pesten. ‘Net als ik’.

Uit de cijfers blijkt overigens dat er nog steeds verreweg het meest persoonlijk wordt gepest en minder via briefjes, chatprogramma’s of anderszins. Meer informatie en meer cijfers over pesten