De demissionaire coalitiepartners VVD en PvdA zijn eruit: er komt een ‘substantieel bedrag’ voor hogere lerarensalarissen in het primair onderwijs. 

Dat heeft PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher woensdagmiddag aan de media laten weten. Wat ‘substantieel’ betekent, is nog niet duidelijk. Het wordt niet geconcretiseerd in een bedrag in de begroting voor 2018. VVD-premier Mark Rutte liet slechts weten dat er ‘meer geld’ naar de leraren gaat.

Nu PvdA en VVD het erover eens zijn dat er meer geld gaat naar de lerarensalarissen, is een kabinetscrisis afgewend. Asscher had gedreigd dat de PvdA uit het demissionaire kabinet te stappen als er in de begroting voor 2018 niets over een verhoging van de lerarensalarissen zou komen komen te staan.

Rutte en VVD-fractieleider Halbe Zijlstra vonden dat zij er niets over konden afspreken, omdat het volgens hen niet de bedoeling is dat het demissionaire kabinet over zijn graf heen regeert. Daarmee zouden de partijen die onderhandelen voor een nieuw kabinet worden gepasseerd, zo was de gedachte van de liberalen.

Eerder deed eerder in de media een extra bedrag van 270 miljoen per jaar de ronde. Daarmee zou een salarisverhoging van ruim 2 procent mogelijk zijn. De vakbonden hebben al laten weten dat veel te weinig te vinden. Zij overwegen nieuwe acties.

Deel dit bericht: