Premier Mark Rutte zal dinsdag waarschijnlijk bekendmaken dat het voortgezet onderwijs op dinsdag 2 juni weer kan beginnen. De Telegraaf meldt dat op basis van bronnen in politiek Den Haag.

Rutte meldde op de coronapersconferentie op 6 mei dat het voortgezet onderwijs op dinsdag 2 juni weer zou kunnen beginnen. Voorwaarde was dat de corona-epidemie in Nederland een dalende lijn zou laten zien. Dat is het geval, dus kunnen de beperkende maatregelen worden versoepeld, is de gedachte.

De krant stelt onder de kop ‘Vrij baan voor versoepelingen’ dat de middeelbare scholen inderdaad weer op 2 juni zouden kunnen beginnen. Dat is overigens een dinsdag. Op maandag 1 juni is het tweede pinksterdag en dat is een officiële feestdag waarop onder andere de scholen vrij zijn. De herstart van het primair onderwijs was op maandag 11 mei.

Op dinsdag heeft het kabinet eerst weer crisisberaad over de coronamaatregelen. Daarna volgt een persconferentie, waarop Rutte bekend zal zal maken of er versoepelingen kunnen doorgaan en zo ja welke.

Protocol

Onder andere de VO-raad heeft in afstemming met het ministerie van OCW een voorlopig protocol en Q&A’s opgesteld voor de herstart van het voortgezet onderwijs. In het protocol, dat op 6 mei werd gepubliceerd, staat onder andere dat personeelsleden die gezond zijn, in principe beschikbaar zijn voor het verzorgen van het onderwijs op de school.

Er staat ook in dat leerlingen slechts een beperkt aantal dagen naar school zullen gaan en dat iedereen in de school anderhalve meter afstand van elkaar moet bewaren.

Deel dit bericht: