Op het openbare Gemini College in Ridderkerk is woensdagochtend de kick-off geweest van de landelijke tournee ‘So You Think You Can Eat?’. Dit initiatief van bodybuilder Andy Han is bedoeld om leerlingen in het voortgezet onderwijs bewust te maken van het belang van gezond eten en voldoende bewegen.

Han was in 1984 Nederlands kampioen bodybuilding. Hij is nu voedingsconsulent en personal trainer. Jongeren zijn volgens hem nauwelijks gevoelig voor campagnes voor gezond eten en voldoende bewegen, waarschuwingen in de media tegen een ongezonde leefstijl en goedbedoelde adviezen van ouders en docenten. ‘Iedereen wil dat kinderen gezonder eten en meer bewegen, maar de jeugd lijkt immuun voor correctie’, aldus Han.

Hij is zelf vader van twee pubers en zegt dat het hun vrienden en vriendinnen waren die zich door hem lieten inspireren om gezondere keuzes te maken en meer te bewegen. Han wil met speciale workshops zijn kennis en ervaring delen met leerlingen en hun ouders.

De try-outs van de workshop waren begin dit jaar op het openbare Walburg College. Daar deden 1000 leerlingen aan mee. Volgens directeur Bart Jan Geers van deze school in Zwijndrecht waren zowel leerlingen als docenten razend enthousiast. ‘De workshop was dagenlang het gesprek van de dag op school. Het viel mij en mijn collega’s op dat leerlingen tijdens de workshop geboeid zaten te luisteren en niemand met zijn mobieltje bezig was’, aldus Geers. De try-outs werden ook gevolgd door 125 ouders.

Han wil komend schooljaar 25 scholen bezoeken, waarvan zich inmiddels 16 scholen hebben aangemeld nadat ze van hun gemeente of GGD subsidie hadden gekregen. Scholen die interesse hebben kunnen zich aanmelden via www.sytyc-eat.nl of www.andyhan.nl.

Deel dit bericht: