De toetsdruk voor leerlingen moet beperkt blijven. Dat vindt onderwijsminister Arie Slob, die scholen oproept om hun verantwoordelijkheid te nemen, want ruim eenderde van de leerlingen is gestrest door hoge toetsbelasting.

Slob reageert hiermee op de schriftelijk gestelde vragen van Tweede Kamerlid Kirsten van den Hul (PvdA). Zij signaleerde dat scholieren in de media klagen over hoge toetsdruk. Ze zouden meer proefwerken op één dag krijgen dan volgens de eigen schoolregels is toegestaan.

‘Zorgelijke toename gestreste leerlingen’

Slob bevestigt op basis van eerder onderzoek door het Trimbos Instituut dat het aandeel leerlingen dat stress ervaart door schoolwerk de afgelopen jaren is gestegen van 28 procent in 2014 naar 35 procent in 2017. ‘Een opvallende en zorgelijke toename’, aldus de minister.

Hij wijst op de verantwoordelijkheid van scholen om de werkdruk voor leerlingen binnen de perken te houden. Scholen maken intern meestal wel afspraken over het maximaal toegestane aantal toetsen per dag, maar ze moeten er ook op letten dat deze regels door de docenten worden nageleefd.

Leerlingen die vinden dat er te vaak te veel toetsen worden ingepland, wordt aangeraden dit te bespreken met docenten of de afdelingsleider. Als dat geen effect heeft, kunnen ze terecht  bij de leerlingenraad of de medezeggenschapsraad.

In het uiterste geval kunnen leerlingen een officiële klacht indienen, schrijft minister Slob in zijn beantwoording van de Kamervragen.

 

Deel dit bericht: