De scholen voor voortgezet onderwijs gaan na de zomervakantie weer volledig open. Dat heeft premier Mark Rutte woensdagavond bekendgemaakt op zijn vooralsnog laatste corona-persconferentie.

De rijksoverheid meldt dat het goed gaat met de bestrijding van het coronavirus. Daarom kunnen de middelbare scholen en scholen voor voortgezet speciaal onderwijs na de zomervakantie weer helemaal open.

Een andere versoepeling is dat vanaf 1 juli leerlingen onderling in de school niet meer 1,5 meter afstand van elkaar hoeven te bewaren. Volgens deskundigen van het Outbreak Management Team blijft het wel nodig dat leerlingen 1,5 meter afstand houden van personeelsleden. Ook moeten personeelsleden onderling 1,5 meter afstand van elkaar blijven bewaren.

Verder blijven de preventieve maatregelen van kracht. Personeelsleden en leerlingen die corona-gerelateerde klachten hebben of gezinsleden met deze klachten, komen niet naar school. Dat geldt ook voor personeel en leerlingen die in de risicogroep zitten of van wie gezinsleden tot de risicogroep behoren. Dit gebeurt in overleg met de school en eventueel een arts. Wie klachten heeft, kan worden getest op corona. Leerlingen die niet naar school kunnen komen, krijgen op een andere wijze onderwijs aangeboden. Verder geldt dat leerlingen zoveel mogelijk met eigen vervoer naar school komen en dus liever niet met het openbaar vervoer.

De VO-raad zal samen met de sociale partners het bestaande corona-protocol aanpassen aan de versoepelde richtlijnen.

Deel dit bericht: