In Bestuur en management, Kwaliteit en excellentie, Nieuws, Politiek, Tweede kamer

Het is scholen verboden om leerlingen voorwaardelijk over te laten gaan naar het
examenjaar. Dat benadrukt staatssecretaris Sander Dekker in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Tanja Jadnanansing van de PvdA.

De vragen van Jadnanansing volgden op een melding van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) aan het programma De Monitor van KRO-NCRV dat er scholen voor voortgezet onderwijs zijn die voorwaarden stellen aan eindexamenleerlingen om deel te mogen nemen aan het eindexamen. Wie te veel onvoldoendes heeft, zou niet mogen meedoen. Scholen zouden dit doen voor een zo hoog mogelijk slagingspercentage.

Dekker benadrukt dat dit verboden is. ‘Elk jaar wordt melding gemaakt van dergelijke contracten. Er zijn vorig jaar 30 meldingen bij LAKS binnengekomen, waarvan 19 meteen teniet zijn gedaan na een gesprek met de school. Van de meldingen die de inspectie – al dan niet via LAKS – heeft binnengekregen, is na ingrijpen van de inspectie het contract van tafel gegaan’, schrijft de staatssecretaris.

Het tv-programma De Monitor heeft zondagavond aandacht besteed aan de kwestie. Staatssecretaris Dekker herhaalde in de uitzending dat het verboden is.

Lees meer… 

Delen