Onderwijsminister Dennis Wiersma eist dat het bestuur van de Stichting Islamitische School Amsterdam (ISA) opstapt. Doet het bestuur dat niet, dan draait de minister de geldkraan dicht, met als ultieme gevolg dat de islamitische basisscholen die onder deze stichting vallen dicht zouden moeten.

De Inspectie van het Onderwijs meldt dat er bij ISA sprake is van financieel wanbeleid, onrechtmatige verrijking en onrechtmatig handelen. Er is volgens de inspectie een grote mate van verwevenheid van de school met stichtingen voor leerlingenvervoer en weekendscholen, wat leidt tot een onrechtmatige verrijking van beide stichtingen. Bovendien zijn de administratieve organisatie en interne controle niet op orde.

Elkaar de tent uitvechten

De inspectie heeft er geen vertrouwen in dat het huidige ISA-bestuur dit allemaal kan oplossen. De minister meldt op basis van informatie van de inspectie dat de bestuursleden vooral bezig lijken te zijn om elkaar de tent uit te vechten. ‘Al langere tijd gaan er een heleboel dingen niet goed bij deze stichting en de leerlingen zijn daar het slachtoffer van. Daarom grijp ik nu in. Er moet zo snel mogelijk een nieuw bestuur komen dat prioriteit geeft aan het welzijn van de kinderen en goed onderwijs’, aldus de minister.

Als het huidige bestuur niet opstapt, benadrukt Wiersma, krijgt de stichting geen overheidsgeld meer en moeten de scholen dicht. Onder ISA vallen drie islamitische basisscholen: Al Maes, Al Jawhara en Al Yaqoet.

Lees meer…

Deel dit bericht: