Een regionale aanpak is essentieel voor een gezonde onderwijsarbeidsmarkt. In 50 onderwijsregio’s werken schoolbesturen, gemeenten en lerarenopleidingen daarom samen. Met een vierjarige subsidie stuwt de overheid hen vooruit.
In de onderwijsregio’s werken partners samen om onderwijsprofessionals op te leiden en te behouden. Gezamenlijk maken zij het beroep van leerkracht aantrekkelijker en verbeteren zij de kwaliteit van het onderwijs. Regionaal kan de aanpak verschillen: in Midden-Nederland werken vo en mbo samen, Noord-Nederland doorbreekt juist de scheiding tussen zorg en onderwijs.
Dekkend netwerk
Vanaf 2026 wil de overheid een landelijk dekkend netwerk van onderwijsregio’s creëren. Daartoe publiceerde het ministerie op 13 juni een nieuwe subsidieregeling voor de jaren 2026-2029. Het doel van deze subsidieregeling is om de onderwijsregio’s te ondersteunen bij de aanpak van het lerarentekort. Voor het aanvragen van subsidie is een gedetailleerd activiteitenplan nodig.
Activiteitenplan
Dit activiteitenplan bevat een gedetailleerde beschrijving van de activiteiten in 2026 en een globaal beeld van de activiteiten in de jaren 2027-2029. In het plan dienen de aanvragers onder andere een analyse van de onderwijsarbeidsmarkt en de regionale vraagstukken op te nemen. Verder geeft het plan een beeld van het samen opleiden en de samenwerking in de regio.
De penvoerder van de betreffende onderwijsregio dient de subsidieaanvraag in. Deze penvoerder ziet erop toe dat de regio voldoet aan de verplichtingen vanuit de subsidieregeling, zoals een correcte verantwoording. De aanvraagperiode loopt van 18 augustus 2025 om 9.00 uur tot en met 22 oktober 2025 om 13.00 uur. Meer informatie: Landelijk dekkend netwerk onderwijsregio’s 2026-2029 | Subsidie | Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen