Het openbare Gymnasium Celeanum in Zwolle is een actie begonnen voor de door Feyenoord-hooligans beschadigde Bernini-fontein in Rome. ‘Wij zijn niet verantwoordelijk voor de schade, maar we willen een gebaar maken uit solidariteit met de inwoners van Rome’, aldus de school.

Elk jaar gaan leerlingen van het Celeanum naar Rome en dan staat een bezoek aan deze beroemde fontein op de Piazza di Spagna steevast op het programma. De monumentale fontein, die is gemaakt door Bernini, dateert uit 1629 en herinnert aan een grote overstroming van 1598. Iedereen op het Zwolse gymnasium is ontzet over de beschadigingen door rellende Nederlandse voetbalsupporters, voorafgaand aan de wedstrijd AS Roma-Feyenoord in de Europa League. ‘De fontein staat weliswaar in Rome, maar hij maakt deel uit van ons aller erfgoed’, zo schrijft de school op de website.

Niet-Celeasten

De school wil met deze actie de stad Rome ook bedanken voor het feit dat het Celeanum al jaren met veel plezier naar de Italiaanse hoofdstad reist. Daarom roept de school alle leerlingen en docenten op om na de krokusvakantie 1 euro of meer mee te nemen. ‘Als wij allemaal 1 euro doneren, hebben we al bijna 1000 euro bij elkaar’. De vijfde klas overhandigt het ingezamelde bedrag tijdens de komende Rome-reis persoonlijk aan een vertegenwoordiger van de stad.

Ook ‘niet-Celeasten’ kunnen de actie ondersteunen door een bijdrage over te maken op NL51 RABO 0302724206 onder vermelding van ‘Bernini’.

Deel dit bericht: