Het ministerie van OCW en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hebben online kaarten gemaakt waarop tot op wijkniveau te zien is waar de grootste risico’s zijn op onderwijsachterstanden. 

De online kaarten zijn gemaakt in het kader van de nieuwe verdeling van het onderwijsachterstandengeld over de gemeenten. Voor die verdeling gebruikt het ministerie van OCW een nieuwe indicator die is ontwikkeld door het CBS. Het doel daarvan is dat het geld evenwichtiger wordt verdeeld.

Met behulp van de nieuwe indicator kunnen onderwijsscores worden berekend per peuter (2,5 tot 4 jaar) en basisschoolleerling. De onderwijsscores bij elkaar opgeteld vormen de achterstandsscores per gemeente. Deze scores drukken de verwachte achterstandsproblematiek per gemeente uit. Op basis daarvan verdeelt OCW het onderwijsachterstandenbudget.

Om het toegekende geld zo doelgericht mogelijk in te kunnen zetten, is het voor gemeenten van belang om te weten waar het risico op onderwijsachterstanden het grootst is. Dat kunnen ze tot op wijkniveau zien op de online kaarten die nu voor iedereen beschikbaar zijn.

Deel dit bericht: