De basisscholen en middelbare scholen gaan na de kerstvakantie weer open, ondanks de opkomst van de zeer besmettelijke omikronvariant van het coronavirus. Ook de buitenschoolse opgang gaat weer open. Dat heeft het demissionaire kabinet besloten.

Het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over de coronasituatie, zegt dat het weer openen van de scholen verantwoord is. Het OMT wijst er in zijn 136e advies wel op dat na heropening van de scholen het aantal coronagevallen naar verwachting weliswaar weer sterk zal oplopen, maar dat de zorg waarschijnlijk niet overbelast zal raken. Dat komt volgens het OMT doordat inmiddels veel mensen hun boosterprik hebben gehaald.

Alle kinderen kunnen dus vanaf maandag 10 januari volledig naar school, zo staat in de nieuwe coronaregels van de rijksoverheid. Er zullen dan dezelfde afspraken gelden als voor de verlengde kerstvakantie. Belangrijk onderdeel daarvan is volgens demissionair onderwijsminister Arie Slob dat alle medewerkers en de leerlingen vanaf groep 6 het advies krijgen om regelmatig preventief een coronatest bij zichzelf af te nemen.

Bewuste keuze, moeilijke afweging

Coronaminister Hugo de Jonge zegt dat het een bewuste keuze is om de scholen weer te openen, omdat het demissionaire kabinet volgens hem kinderen niet verder wil remmen in hun ontwikkeling. Tegelijkertijd zegt hij dat het vanuit epidemiologisch opzicht een risico is, omdat het coronavirus weer verder om zich heen kan grijpen. ‘Kortom: het is altijd een afweging, een heel moeilijke afweging’, aldus De Jonge.

Vanwege de opkomst van de omikronvariant van het coronavirus besloot het demissionaire kabinet om alle scholen in de week voor de kerstvakantie te sluiten. Inmiddels is omikron dominant. Deze variant van het coronavirus is zeer besmettelijk, maar mensen lijken er minder ziek van te worden dan van de eerder dominante deltavariant.

Deel dit bericht: