De aangepaste richtlijn van het kabinet dat leerlingen in het voortgezet onderwijs onderling anderhalve meter afstand moeten houden, is geheel gebaseerd op nieuwe inzichten van het Outbreak Management Team (OMT). Dat meldt demissionair onderwijsminister Arie Slob in antwoord op Kamervragen van de SP.

Tot eind vorig jaar hield het kabinet op basis van adviezen van het OMT vol dat het niet nodig was om leerlingen in het voortgezet onderwijs onderling anderhalve meter afstand te laten houden. Ze hoefden toen alleen maar afstand te bewaren tot leraren en andere medewerkers.

Het was in december al wel duidelijk dat de meeste coronabesmettingen zich voordeden in de leeftijdscategorie van het voortgezet onderwijs, zoals te lezen is in dit bericht. In januari kwam de aangepaste richtlijn. Dat leidde tot vragen en onzekerheid bij scholen.

SP-Kamerlid Peter Kwint wilde van Slob weten of deze richtlijn niet al eerder had gekund. De minister antwoordt dat de richtlijnen om het coronavirus in te dammen, altijd zijn gebaseerd op adviezen van het OMT. Dat kwam eind december met de bijstelling dat leerlingen in het voortgezet onderwijs toch onderling afstand moeten houden, dus ook toen pas kwam het kabinet met de aangepaste richtlijn. ‘Nieuwe inzichten en adviezen kunnen aanleiding geven tot bijstelling van beleid’, aldus Slob.

Lees meer…

 

Deel dit bericht: