Het Outbreak Management Team (OMT) vreest dat binnen afzienbare termijn duizenden kinderen mazelen krijgen. Dat heeft te maken met de afgenomen vaccinatiegraad.

Het OMT wijst erop dat de overgrote meerderheid van de bevolking nog steeds goed is beschermd tegen mazelen, door vaccinatie tegen deze zeer besmettelijke ziekte of door een eerder doorgemaakte infectie. Tegelijkertijd ziet het OMT dat de vaccinatiegraad afneemt en dat er nieuwe risicogroepen ontstaan, onder andere in de grote steden.

Op basis van kennis van voorgaande uitbraken en uitgaand van een vergelijkbaar verspreidingspatroon verwacht het OMT een nieuwe mazelenuitbraak in de orde van grootte van 2.400 tot 2.800 meldingen als de uitbraak nog dit jaar plaatsvindt en van 3.100 tot 3.200 meldingen als de uitbraak volgend jaar plaatsvindt.

Demissionair minister Pia Dijkstra van Medische Zorg adviseert ouders die hun kind(eren) nog niet hebben laten vaccineren om dat alsnog te laten doen. Alle kinderen onder de 18 jaar hebben recht op vaccinaties volgens het rijksvaccinatieprogramma, waarin onder andere de vaccinatie tegen mazelen zit. De minister benadrukt dat ouders hun zieke kind(eren) niet naar school of het kinderdagverblijf moeten laten gaan. Dit om het besmettingsrisico te beperken.

Ook wijst zij erop dat mazelen niet een onschuldige ziekte is. ‘Een deel van de kinderen met mazelen krijgt longontsteking, de weerstand tegen andere ziekten is een tijd lang verslechterd en dan is er nog de zeldzame, dodelijke complicatie van een hersenontsteking die op lange termijn kan ontstaan’, aldus Dijkstra.

Lees meer…

Deel dit bericht: