Het aantal vacatures in het onderwijs lag in het eerste kwartaal van dit jaar op ongeveer 13.400. Dat is hetzelfde aantal als in het laatste kwartaal van 2022, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal vacatures in het onderwijs is minder groot dan in andere sectoren. De handel telde in het eerste kwartaal van dit jaar met 85.400 de meeste vacatures, gevolgd door de zakelijke dienstverlening (71.400) en de zorg (66.500).

Laagste vacaturegraad

Het onderwijs is al jaren de sector met de laagste vacaturegraad (het aantal openstaande vacatures per duizend banen van werknemers). De vacaturegraad in het onderwijs lag in het eerste kwartaal van dit jaar net als in het laatste kwartaal van vorig jaar op 21. De sector met de hoogste vacaturegraad is de horeca met 77, maar bijvoorbeeld ook in de bouw (72) en de zorg (45) is de vacaturegraad hoger dan in het onderwijs.

Het CBS keek ook naar de groei en krimp van het aantal banen per sector. In het onderwijs kwamen er in het eerste kwartaal van dit jaar circa 5.000 banen bij. De grootste groeiers waren de zakelijke dienstverlening (+18.000 banen) en de sector handel, vervoer en horeca (+11.000 banen). De uitzendbranche liet een krimp zien van 7.000 banen.

Lees meer…

Deel dit bericht: