Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) zegt de gesprekken met Norilsk Nickel te intensiveren na de grote milieuschade die dit Russische bedrijf in Siberië heeft veroorzaakt. Het ABP heeft beleggingen in het bedrijf en zegt al langer met Norilsk Nickel in gesprek te zijn over milieu en mensenrechten.

Norilsk Nickel of Nornikel (Норникель) heeft een slechte reputatie. Het mijnbouw- en metallurgische concern staat bekend als een van de meest vervuilende bedrijven ter wereld. Er zijn sterke aanwijzingen dat de vervuiling negatieve invloed heeft op de gezondheid van de mensen die in de buurt van de installaties van Norilsk Nickel wonen. Onlangs ging het mis bij een warmtekrachtcentrale. Daar stroomde uit een tank een grote hoeveelheid dieselolie weg. De tank was verzakt doordat de bevroren ondergrond als gevolg van de klimaatopwarming was gaan smelten. De dieselolie kwam in een rivier terecht.

De Eerlijke Pensioenwijzer van Oxfam Novib roept het ABP op om te stoppen met Norilsk Nickel. Het ABP reageert niet expliciet op deze oproep. Wel laat de beheerder van onder andere de Nederlandse onderwijspensioenen weten de gesprekken met de Russen te intensiveren. Volgens het ABP gaat het bedrijf alle gebouwen die op permafrost staan opnieuw onderzoeken op het risico van verzakking.

Lees meer…

Deel dit bericht: