Werkgevers en werknemers in het onderwijs gaan volgend jaar meer pensioenpremie betalen. Het ABP, dat als grootste pensioenfonds van Nederland onder meer de onderwijspensioenen beheert, verhoogt zijn premie.

De premie van ABP voor het ouderdoms- en nabestaandenpensioen stijgt van 24,9% naar 25,9%. Dat is volgens het fonds nodig ‘om de pensioenen verantwoord te financieren’. Het ABP staat er slecht voor, doordat de rente al lange tijd extreem laag is en dat naar verwachting nog lange tijd zal blijven. De stijging van de premie is overigens minder groot dan het ABP in juli had verwacht. Toen voorzag het fonds een verhoging naar 26,6%.

Het is nog niet bekend of het ABP volgend jaar moet gaan korten op de pensioenen. De dekkingsgraad van het ABP is nu zo laag, dat een verlaging noodzakelijk zou zijn. Het besluit over een eventuele verlaging baseert het ABP op de dekkingsgraad op 31 december. Het fonds meldt al wel – weinig verrassend – dat de pensioenen in 2021 elk geval niet omhoog zullen gaan.

Lees meer…

Deel dit bericht: