Eind 2014 was de dekkingsgraad van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) 101,1 procent. Dit is een daling van 2 procentpunt ten opzichte van het derde kwartaal in 2014. Deze daling komt door een verdere daling van de rente, meldt het fonds dat onder andere de onderwijspensioenen beheert.

Vicevoorzitter Cees de Veer van het ABP meldt dat het vermogen van het pensioenfonds in het vierde kwartaal toenam van 2014 met 9 miljard euro tot 344 miljard euro. Dat was volgens hem te danken aan goede beleggingen. Over het hele jaar werd een recordbedrag van ruim 43 miljard euro aan de pensioenpot toegevoegd.

Toch is de dekkingsgraad gedaald, legt Van der Veer uit. ‘Dat komt doordat de rente, waarmee we de verplichtingen moeten berekenen, wederom gedaald is. ABP dekt het risico op rentedaling deels af. De rentedaling zorgt voor een stijging van de verplichtingen die groter is dan de toename van het vermogen.’

Van der Veer zegt dat het ABP nu geen maatregelen hoeft te nemen die de deelnemers treffen, ‘maar de verwachte ontwikkeling van de dekkingsgraad in 2015 baart ons zorgen’.

Meer informatie staat in het kwartaalbericht van het ABP.

 

Deel dit bericht: