Uit China geadopteerde kinderen doen het op school beter dan niet-geadopteerde kinderen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het CBS meldt ook dat de prestaties van adoptiekinderen uit Zuid-Korea vergelijkbaar zijn met die van niet-geadopteerde kinderen. Kinderen uit andere landen zitten gemiddeld op een lager onderwijsniveau. Het CBS keek voor de vergelijking naar leerlingen van 15 jaar.

Dat geadopteerde kinderen uit China het zo goed doen, kan volgens het CBS te maken hebben met de zogenoemde éénkindpolitiek van de Volksrepubliek. Ouders die een tweede kind kregen, boden hun jongen of meisje niet uit armoede ter adoptie aan, maar omdat ze van de Chinese autoriteiten geen tweede kind mochten hebben.

‘Deze kinderen hebben daarom misschien voor de geboorte gunstigere leefomstandigheden gehad dan andere adoptiekinderen, wat mogelijk zou kunnen bijdragen aan de hogere onderwijsprestaties’, aldus het CBS.

Ook Zuid-Koreaanse adoptiekinderen doen het goed op school, maar kinderen die uit andere landen geadopteerd werden, bijvoorbeeld uit Colombia, hebben volgens het CBS gemiddeld een lager onderwijsniveau dan niet-geadopteerde kinderen.

Deel dit bericht: