RTL stopt met Zwarte Piet. In RTL-programma’s zijn voortaan alleen nog schoorsteenpieten te zien die roetvegen op hun gezicht hebben. De reacties op dat besluit zijn gemengd.

De directie van het mediabedrijf heeft het besluit genomen na vele gesprekken met zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet. RTL noemt hem voortaan alleen nog Piet en die is wit met zwarte vegen op zijn gezicht, omdat hij door de schoorsteen komt. ‘De meesten van ons zijn opgegroeid met het idee dat Piet door de schoorsteen komt. Aan dat verhaal houden wij vast, we passen alleen zijn uiterlijk aan’, meldt RTL Nieuws vandaag op de eigen website. 

RTL herinnert eraan dat Piet al eerder is aangepast aan de tijdgeest. Hij heeft immers ook al jaren geen roe meer bij zich en hij dreigt ook allang niet meer kinderen in de zak mee te nemen naar Spanje. ‘In onze visie past Zwarte Piet niet meer in het huidige tijdsbeeld en daarom kiezen we voor Schoorsteen Piet.’

Eerste reacties

In de laatste bijeenkomst van voor- en tegenstanders en andere betrokkenen met minister Asscher hebben alle partijen een verklaring getekend waarin ze uitspreken het Sinterklaasfeest een kinderfeest te laten zijn zonder agressie of geweld. In vervolg daarop komt RTL met dit besluit. Op Twitter stromen de eerste reacties binnen: zowel positief als negatief. Minister Lodewijk Asscher geeft RTL complimenten: ‘Tijd voor verandering’, twittert hij.