Voor het eerst is apenpokken geconstateerd bij een kind. Het RIVM meldt aan het ANP dat het een kind in de basisschoolleeftijd is.

Het is nog niet bekend hoe het kind het apenpokkenvirus heeft opgelopen. Volgens een woordvoerder van het RIVM is er bron- en contactonderzoek uitgevoerd en zijn betrokkenen over de besmetting van het kind geïnformeerd.

Tot nu toe was het apenpokkenvirus in Nederland vooral geconstateerd bij mannen die seks hebben met mannen. Het virus kan worden overgedragen via ‘intensief fysiek contact’. De woordvoerder van het RIVM meldt aan het ANP dat er geen vermoeden van misbruik is van het kind dat het virus heeft opgelopen.

Zoönose

Het apenpokkenvirus komt vooral voor in landen in West- en Midden-Afrika. In mei werd de ziekte echter bij mensen in Europa zonder directe link met die gebieden. Dit betekent volgens het RIVM dat de ziekte zich in Europa verspreidt.

Apenpokken is een zoönose, oftewel een ziekte die van dieren op mensen kan overgaan. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, komt het virus vooral voor onder knaagdieren. Bij mensen verloopt de ziekte meestal mild.

Lees meer…

Deel dit bericht: